Search

Què llegeixen els xefs?

Sant Jordi és a la volta de la cantonada, i per commemorar aquest dia tan especial, hem demanat als xefs de Chefsin que ens parlin una mica dels seus llibres preferits. Si no sabeu quin llibre regalar (o autoregalar-vos) aquest Dia del Llibre, per què no feu una ullada als llibres que ens recomanen els xefs? Els hem demanat que ens desvetllin el seu llibre de gastronomia de referència i el seu llibre preferit (sigui o no de gastronomia). També us apropam llibres en què ells mateixos han participat.

Miquel Gelabert, xef de Can March

«El meu llibre gastronòmic de referència és Els genis del foc i el meu llibre preferit és Los alegres muchachos de Atzavara, de Manuel Vázquez Montalbán.»

Els genis del foc: qui són, com creen i què cuinen deu xefs catalans d’avantguarda, d’Albert Bertran Ciprés i Pau Arenós, reuneix en un sol llibre les receptes, impressions i fotografies de deu cuiners catalans d’avantguarda: Ferran Adrià, Joan Roca, Carme Ruscalleda, Jean Louis Neichel, Santi Santamaria, Jean Luc  Figueras, Miquel Sánchez Romera, Jordi Parramon, Carles Gaig i Joan Piqué.

Los alegres muchachos de Atzavara conta fets ocorreguts en Atzavara, un petit poble de muntanya, l’estiu de 1974. Els habitants habituals del poble l’estan abandonant i, alhora, comença a arribar-hi gent de la ciutat. L’estiu de 1974 s’ha instal·lat en el poble un grup de professionals de posició alta, entre els quals no hi falten matrimonis liberals o homosexuals. Vázquez Montalbán dóna veu a quatre narradors que, des de quatre perspectives diferents, rememoren aquest encontre. Aquest llibre és una reflexió sobre les característiques i limitacions d’un determinat grup social, el d’una burgesia de bé i moderna que es resisteix a oblidar els somins de quan eren joves.

Els genis del foc
Los alegres muchachos de Atzavara

Marga Coll, xef de Miceli i Arrels by Marga Coll

«Jo me compr tot el que surt de cuina! Sobretot de l’editorial Montagut. M’encanta el llibre Caldos, de Ricard Camarena. Un altre, que no és el meu llibre referent però sí que és molt especial, és El práctico, que me varen regalar farà 30 anys, quan vaig preparar un sopar per als meus pares i uns amics seus. Fa molt de temps que m’encanta cuinar! I he col·laborat en un parell de llibres: La llampuga, un mite de la tardor i Gintonics, on fèiem una recepta amb un gintonic diferent.»

El llibre Caldos tracta sobre una de les tècniques per les quals el cuiner valencià Ricard Camarena és més admirat. El práctico, resumen mundial de cocina y pastelería , de Ramon Rabaso i Fernando Aneiros, és una obra essencialment tècnica que conté 6.500 receptes que, realment, suponen un resum de cuina i pastisseria. Molt ben ordenat i exposicions clares fan d’aquest llibre un dels més ben valorats per xefs d’arreu del món. La llampuga, un mite de la tardor, d’Enric Massutí i Sebastià Vidal, neix de la curiositat dels autors sobre un peix que cada any veien comparèixer quan s’havia acabat l’estiu.

Caldos, de Ricard Camarena
El práctico, resumen mundial de cocina y pastelería

Adrián Quetglas, xef d’Adrián Quetglas Restaurant

«Libro de referencia de gastronomía no tengo sólo uno, pero como unos de mis maestros fue Marco Pierre White, quizás pueda decir que White Heat es mi libro gastronómico de referencia. Libros míos personales… Aunque no los he leído recientemente, hay dos que son muy significativos para mí, y da la casualidad de que sus dos autores son pilotos aviadores. Uno es El Petit Príncep, de Antoine de Saint-Exupéry, de mi época infantil; y el otro es Juan Salvador Gaviota, de Richard Bach, de mi época juvenil.»

White Heat és un llibre sobre la figura del cuiner britànic Marco Pierre White, que va ser editat l’any 1990 i, d’ençà i fins aleshores, s’ha convertit en un clàssic dels llibres de cuina. Marco Pierre White s’ha guanyat un lloc en la història gastronòmica britànica gràcies al seu fort temperament i al seu talent innat. És el xef més jove en aconseguir tres Estrelles Michelin. El Petit Príncep és un dels clàssics de la literatura universal, publicat l’any 1943. Està considerat com a literatura infantil per la manera en què està escrit, però en realitat tracta temes tan profunds i complexes com el sentit de la vida, la soledat, l’amistad, l’amor i la pèrdua. L’autor, pilot militar, l’escrigué durant la Segona Guerra Mundial. Juan Salvador Gaviota és una extraordinària fàbula amb un missatge atemporal i universal que ha marcat moltes generacions de lectors. És l’obra cèlebre de Richard Bach, ha estat traduïda a més de trenta idiomes, ha venut més de trenta milions d’exemplar i ha inspirat pel·lícules i musicals.

Adrián Quetglas és autor del llibre Tapas, editat originàriament a Rússia. És un llibre sobre les clàssiques tapes espanyoles adaptat a la cuina d’autor amb influència hispano-ruses.

White Heat
El Petit Príncep
Tapas, de Adrián Quetglas

Patrick James, xef de Pan y Vino

«Libros de gastronomía favoritos tengo muchos, però entre ellos, destaco The Nick Nairn Cook School Cookbook, de Nick Nairn, o La cocina dulce, de Paco Torreblanca. También me gustan libros específicos de ingredientes en particular, como Le pain d’epices sous toutes ses formes, o bien Les meileurs recettes de foie gras, entre muchos otros de mi biblioteca culinaria. Respecto a la pregunta de cuál es mi libro favorito… la cerdad es que yo soy más de cómics, de Asterix y Obelix.»

The Nick Nairn Cook School Cookbook funciona com una vertadera escola de cuina, repassant per a qualsevol recepta les tècniques, els productes i les eines necessàries per dur-les a terme. També inclou consells i trucs de cuina de la mà de grans xefs. El llibre s’estructura en tres grans seccions que faciliten l’aprenentatge. La cocina dulce es un repàs a algunes de les millors receptes de Paco Torreblanca, considerat un dels millors xefs pastissers del món.

Patrick James ha col·laborat en el llibre Escales de Chefs, editat per Village de Chefs, una associació de cuiners francesos. En aquest llibre, 29 cuiners i pastissers de tots el món conten les seves històries culinàries, llocs preferits i receptes.

La cocina dulce, de Paco Torreblanca
Esclaes de Chefs

Sílvia Anglada, xef d’Es Tast de na Sílvia

«El meu llibre gastronòmic de referència és De Re cibaria, de Pere Ballester. Aquest va ser un dels primers llibres de cuina que vaig veure a ca ma mare. Un altre llibre que em fascina, a dia d’avui i supòs que per la coneixença que aporta, és el Sent Soví. El meu llibre preferit és Ses memòries de l’avi Rios. El meu avi, abans de quedar-se cec, va escriure les seves memòries; tota la seva vida. Va morir just quan ja les tenia escrites. D’altra banda, jo mai no he participat en cap llibre, però és una assignatura que tenc pendent!»

De Re cibaria és el primer llibre de receptes de cuina i rebosteria menorquina. Va ser publicat l’any 1923 per Pere Ballester. Aquest llibre recull receptes populars i tradicionals de Menorca i s’ha convertit en una obra de referència de la gastronomia menorquina. El Llibre de Sent Soví, també conegut com Llibre de totes maneres de potatges de menjar, és considerat el receptari de cuina catalana més antic que existeix. Va ser publicat l’any 1324.

De Re Cibaria, de Pere Ballester
Llibre de Sent Soví
Close
Chefs(in) is a Deacorde brand © Copyright 2012-2023. All rights reserved.
Close
Lista de espera Te informaremos cuando volvamos a tener plazas/productos en stock. Por favor, déjanos tu correo aquí.