Search

Feliç Sant Antoni a Manacor: dimonis i foguerons

Sant Antoni és una de les festes més grans de Manacor. Les façanes de les cases es vesteixen amb murta, tarongers i taronges i pels carrers s’hi barregen dimonis, balls, foguerons i torrades.

Els manacorins començam la festa la vigília de Sant Antoni. Al migdia, els dimonis surten de ca seva amb el pal a la mà i es troben al carrer envoltants per una banda de xeremiers, tamborilers i flabiolaires. Van a cercar el baciner qui té encarregada la tasca de passar la safata (la bacina) per recollir doblers i fer sonar la campaneta cada cop que els dimonis ballen. Junts van cap a l’ajuntament, on fan el primer ball.

Comença la “colcada»

Els dimonis amb un carro van a ballar pels diferents foguerons, fins que arriba l’hora de les «completes», una celebració religiosa que es fa a l’església, de glosses de Sant Antoni cantades en català. Abans es feia missa i es deixava entrar beguda, però això, degut a l’excesiva afluència de públic, ara està prohibit. Els dimonis no poden entrar a l’església i van a sopar del tradicional frit de matances.

Una vegada han acabat les completes s’encén el primer fogueró a la plaça de la rectoria i comencen les torrades i les ballades dels dimonis als diferents foguerons decorats amb ninots. Als foguerons es cremen coses antigues i es dona la benvinguda a la llum.

Com resa el dit: “Per Nadal el dia s’allarga una passa de gall i per Sant Antoni una de dimoni”.

El dissabte comença amb les beneïdes als animals a la plaça del mercat i acaba a la plaça de sa Bassa amb el darrer ball.

Com en totes les festes els menjars típics de Sant Antoni a Manacor són les sopes mallorquines, la greixonera de brossat, el frit de matances, l’arròs brut, la porcelleta rostida, l’ensaïmada. I per beure, un mescladillo de Tastavins.

Feliç Sant Antoni!

(La foto d’aquesta confessió és del programa d’IB3 Això és mel, que fa emetre un especial Sant Antoni amb la participació de Miquel Gelabert. Podeu veure el programa complet en aquest enllaç. Va ser molt interessant!)

Close
Chefs(in) is a Deacorde brand © Copyright 2012-2023. All rights reserved.
Close
Lista de espera Te informaremos cuando volvamos a tener plazas/productos en stock. Por favor, déjanos tu correo aquí.