Search

Arriba el sifoner!

Una fàbrica a cada poble

La indústria de les begudes carbonatades, especialment gasoses i pinyes, va ser molt important a les Balears del segle XX. A Mallorca, Begudes Puig va néixer l’any 1927 a Llucmajor. A Menorca, Cas Xifoner va obrir les portes l’any 1950 a Ferreries. A Brou i fa sol, la secció gastronòmica del programa Al Dia d’IB3 Ràdio, hem pogut xerrar amb Julià Puig, quarta generació de Begudes Puig, i amb na Dolores Al·lès Sansaloni, tercera generació de Cas Xifoner.

Begudes Puig, des de 1927

El repadrí d’en Julià, qui també es deia Julià Puig, va baratar la feina a la indústria sabatera per la indústria de les begudes carbonatades i va obrir una fàbrica per fer sifons. «La tradició segueix amb els productes de sempre i els envasos retornables, ens va contar en Julià, però sempre pensant en novetats». Tenen llimonada, taronjada, tònica i gasosa, a més de la famosa pinya mallorquina i els apreciats sifons.

Com qui diu des de tota la vida, distribueixen begudes a domicili, i fabriquen en envàs retornable o PET reciclable. D’aquesta manera cerquen incentivar el consum de productes de la indústria local i reduir els residus i, per tant, la contaminació. De fet, Begudes Puig, al Camí Vell de Bunyola de Palma, és centre d’envàs retornable: recuperen i reutilitzen les botelles d’un sol ús.

Arriba el sifoner

Begudes Puig té dos emblemes: el sifó i la pinya mallorquina, però m’atreviria a dir que en té un tercer: els sifoners, els homes que reparteixen les begudes a diferents pobles de l’illa.

Un representant d’aquest sifoners és en Pep López, jubilat fa quatre anys després de 38 anys a Begudes Puig. «Des dels tres anys ja pasturava per la fàbrica», ens va contar emocionat a Brou i fa Sol. Ell és el nin petit de la foto en blanc i negre, pujat a l’iso-carro – així li deien- amb què es repartien les begudes, en aquells moments, només pinyes i sifons. Per a ell, can Puig era el món sencer. Son pare, també Pep López, ja va ser sifoner quan repartien en galera tirada per un cavall.

Millor amb sifó

El sifó ara està de moda perquè s’ha recuperat fer el vermut i el trobam a molts de bars i restaurants. «Però mai s’ha deixat d’utilitzar», com apunta en Julià; també a les cases.

Però actualment només venen el sifó en l’envàs de vidre tradicional, tan característic, a canvi d’un altre envàs igual. Com que és molt car produïr aquests envasos de vidre, ja no en fan. I per no perdre el seu producte estrella el vescanvien. Ja que molta gent preferia tenir el sifó per decorar que per beure. «Per això hi ha els sifons de PET retornable amb les mateixes característiques però no són tan guapos», en paraules d’en Julià Puig.

I quin és l’avantatge i la diferència de l’aigua del sifó amb l’aigua en gas? Idò la pressió: 4 atmosferes de pressió de l’aigua en gas en comparació a les 9 o 10 atmosferes del sifó. «Així dura més la bimbolla en el combinat i per això molts de coctelers ara s’estan passant al sifó».

Sifoners de Mallorca y de Menorca

Vàrem ajuntar en Julià Puig i na Dolores Al·lès per intentar que ens donassin la recepta de la pinya mallorquina i de la pinya menorquina respectivament, però, de moment, no ho hem aconseguit. Na Dolores ens animà a descobrir el «gust peculiar» de la pinya. Sí varen coincidir en una cosa: les dues són igual de bones.

Cas Xifoner

A Cas Xifoner segueixen emprant la maquinària antiga per omplir els sifons. La història d’aquesta fàbrica de Ferreries es remunta l’any 1969 quan l’avi de na Dolores, Damià Sansaloni, i el seu germà Antoni Sansaloni, varen comprar la fàbrica de begudes S’Auba (que abans havia estat Productos Villalonga), situada just davant l’església del poble, i li posaren per nom ANDA (acrònim dels seus dons noms propis). Uns anys més tard la trasladaren al carrer Lepanto on encara continua.

Fan refrescos de llimona, taronja, poma, pinya, gasosa, aigua amb gas i l’apreciat sifó. Tots els envasos de vidre són retornables, com es feia temps enrera; un gest que ara és tot un compromís amb el mediambient. Amb els sifons també funcionen al canvi de l’envàs buit perquè no volen perdre aquest envàs tan característic.

La tenda de Cas Xifoner és al carrer Fred on venen directament tots els productes i altres delicadeses menorquines i on tenen un petit museu amb 600 exemplars diferents de sifons antics.

Si voleu escoltar Brou i fa sol amb la intervenció de na Dolores Al·lès i en Julià Puig, aquí vos deixam l’enllaç.

Close
Chefs(in) is a Deacorde brand © Copyright 2012-2023. All rights reserved.
Close
Lista de espera Te informaremos cuando volvamos a tener plazas/productos en stock. Por favor, déjanos tu correo aquí.