Search

Tardor: temps de conserves

 Confitura de pruna i conserves de tomàtiga, passa a passa

Els cuiners Benet Vicens i Joan Marc Garcias ens donen les pautes a seguir de com preparar unes bones conserves de tomàtiga i de confitura de prunes de frare al programa Al Dia: Brou i fa sol, la secció gastronòmica d’IB3 Ràdio, dirigit per Rafel Gallego junt amb la periodista i responsable de comunicació de Chefs(in), Araceli Bosch. La pregunta llançada per Twitter fou la següent:

A #brouifasol, la secció gastronòmica dels dimecres a #AlDiaMallorca, volem aprendre a fer més conserves. Quina conserva us agrada més?

Benet Vicens, cuiner i propietari del restaurant Béns d’Avall (Sóller), ens explica com fer la recepta de conserves de tomàtiga. El nou brouer d’aquesta setmana destaca dos punts que per a ell són dels més importants: esterilitzar molt bé els pots on es guardaran les conserves i evitar la contaminació creuada al netejar les tomàtigues per evitar que fermenti. A partir d’aquí, Vicens ens ofereix tres distintes receptes molt senzilles per elaborar-ho. 

La primera és la recepta tradicional. Per començar, hem de pelar les tomàtigues, afegir una mica d’oli i, finalment, ficar-ho dins els pots. És molt important que quedin molt ben sellats i sense aire perquè el resultat sigui el més òptim.

La segona recepta és la conserva de tomàtiga sofregida. Per això heu de fregir lleugerament les tomàtigues i després ficar-les dins els pots de conserves.

I la tercera seria una recepta inspirada en la gastronomia del sud de França, regió de la qual Sóller ha rebut molta influència: el coulis de tomàtiga. Per fer aquesta recepta heu de tallar per la meitat les tomàtigues i courer-les tres minuts; seguidament, passar-les per el passapurés i, finalment, posam el suc de tomàtiga dins el pot i el duim a bullir dins l’olla durant 30 minuts. 

El segon brouer del dia va ser Joan Marc Garcias, cuiner i propietari del restaurant Joan Marc (Inca) a qui demanàrem com fer una confitura de prunes de frare. La recepta és vàlida per a qualsevol fruita de temporada. Per exemple, a la tardor podríem fer confitura de magranes, gínjols o de codony.

El primer que hem de fer és netejar la fruita, sobretot aquella de la qual emprarem la pell i, com a recomanació, llevar els pinyols perquè així quedi una textura més suau. Seguidament, mesclam per a cada quilogram de fruita, 700 grams de sucre i un quart de poma tallada a daus.

Això darrer és un truc que ens va donar en Joan Marc ja que la poma permet fer una cocció molt més lenta perquè ha de bullir molt suaument, ajuda a mantenir el color de la fruita, evita que s’oxidi i fa que no es caramelitzi gràcies a la pectina que amolla. Quan ho tenim tot mesclat, ho deixam reposar dins la gelera durant 12 hores i, finalment, ho passem pel foc a una cocció lenta durant 30 minuts.

Així de senzill és, brouers, si heu pres nota ja estau més que preparats per fer les vostres conserves casolanes!

Escolta el programa AQUÍ.

Close
Chefs(in) is a Deacorde brand © Copyright 2012-2023. All rights reserved.
Close
Lista de espera Te informaremos cuando volvamos a tener plazas/productos en stock. Por favor, déjanos tu correo aquí.

No fields found, please go to settings & save/reset fields