Search

MIRÓ MALLORCA: un Hidden Kitchen d’abstracció gastronòmica

La Fundació Miró Mallorca va ser el lloc on amagàrem la cuina als 24 comensals que, des de feia mesos. esperaven per gaudir d’un diumenge migdia -assolellat- especial. Un lloc únic on, per primera vegada, s’emplenaven els espais que ocupà Joan Miró  de l’art de l’hort i la gastronomia de la mà de Maria Solivellas de ca na Toneta. 

La cita era -com quasi sempre- a les 13h a Varadero. Allà els esperava un minibús de Transfer Class que els conduïria cap a un dels dos secrets més ben guardats d’un Hidden Kitchen (lloc i menú). Viatge còmode i certament curt que els deixà davant la porta de Son Boter el conegut com a segon estudi de Miró i que emprà quasi en exclusiva per a la creació de grans formats, ceràmica i per fer servir les seves parets com a llenç per futures obres.

Després de les oportunes presentacions de la xef, de Francisco Copado -Director Gerent de la Miró Mallorca- i de Roser Salmoral -Directora de comunicació i marketing- vam explicar als comensals el perquè de la ubicació. La idea era en tot moment la d’embeure’s de l’artista no tant com de la seva obra, inevitable separació, per altra banda. Així la ruta la vam iniciar amb la lectura d’un text de Miró on parlava de la importància de la terra, de la mar, de Mallorca i de l’aroma del pinar de Son Boter. Unes gotes d’essència de pi a la mà per posar-nos en situació i els primers aperitius foren tota una declaració d’intencions: glop de Xerès Fino Hidalgo (DO Jerez) amb ous de mussola i ametlla i una sopa de pi amb allioli de pinyó i sardina marinada. 

La baixada a les arrels de Miró seguiren amb peus de cap a l’estudi del pintor, edifici que l’inigualable amic i arquitecte Josep Lluís Sert projectà per a l’artista. Breu explicació de la importància del lloc, un primer contacte amb l’obra i els objectes quotidians de què s’envoltava per poder seguir creant: caixes, petites escultures, retalls de premsa i revistes, pintures, pinzells, cavallets…com si just en aquell moment hagués acabat de sortir per la porta. Allà fora, a la terrassa amb vistes al taller, van degustar un segon aperitiu. Maria Solivellas havia preparat unes neules impreses amb frases del genial artista per què tothom pogués assaborir Miró; sentències en frànces que, embatumades de la sobrassada de porc negre que s’hi escampava al damunt,  feien que els comensals entenguessin encara més allò de «La tierra, la tierra, nada más que la tierra. Es la tierra, la tierra. Algo más fuerte que yo. Todo es auténtico, todo sale de la tierra misma«. Aqui els comensals assaboriren, a banda de les neules, una coca de blat xeixa amb espinacs, brossat i fraules, regat tot amb un cava ecològic Mirgin Reserva brut Nature d’Alta Alella (DO Cava)

I després de Son Boter i l’estudi Sert, de camí cap a l’espai que el genial Moneo va concebre. Una sala -la Cubic– d’altes parets i claror, de majestuositat alçada entre les juntes de l’encofrat d’un formigó senzill i captivador. Allà la taulada vestida magistralment per les vaixelles, cuberteries i mobiliari de Jaiak , amb la senzillesa del garrover com a fil conductor i els tassons i decantadors que els mestres de vidre artesanal de Lafiore van bufar per a l’ocasió, tot fent servir els colors de la paleta mironiana habitual. Art de l’art. Sonia Torres, de Lafiore, s’encarregà de decorar tot disposant els ormetjos bufats en vidre i preparats adhoc per al dinar

A SON BOTER:

Glop de Xerès amb ous de mussola i ametlla (1)

Sopa de pi amb allioli de pinyó i verat marinat 

(1) Xerès: Fino Hidalgo (DO Jerez)

Vi sec generós de Xerès, fresc, a base de Palomino i amb una criança de 7 anys. 

Intens, salí amb un toc d’ametlles torrades

 

A L’ESTUDI SERT:

Coca de blat xeixa amb espinacs, brossat i fraules (2)

Neules mironianes amb sobrassada de porc negre

(2) Cava: Mirgin Reserva brut Nature. Alta Alella (DO Cava). Ecològic

Aquest escumós és perfecte per combinar els matissos dels dos aperitius. Un cava d’agricultura 

ecològica, fresc, mediterrani i actual

 

A LA SALA CÚBIC:

Amanida d’herbes i flors del meu hort (3)

Pastanaga, fonoll i butifarró

Pa de Caimari, oli del tio Pep i olives pansides de ma mare

(3) Vi blanc: Experiència Parellada 2015 – Succés Vinícola (DO Conca de Barberà)

Aquest vi és un brisat de Parellada (macerat amb pells) molt madur al ser de 2015 i amb un mínim de sulfurós. Combina amb la part més vegetal dels plats.

Sopes de gerret (4)

Colflori ofegada

(4) Vi negre: Furvus 2015 – Vinyes Domènech (DO Montsant). Ecològic

Vi delicat fet amb vinyes de muntanya de Garnatxa Peluda amb un petit percentatge de Merlot ecològic criat 14 mesos dins bóta

Brownie de garrova amb sorbet de fraula i herba sana (5)

(5) Vi dolç negre: AA Dolç Mataró 2017 – Celler de les Aus (DO Alella). Ecològic

Vi negre ecològic amb raïm Mataró, dolç i fresc. Lliga molt bé tant amb la garrova com amb la frescor de la fraula i l’herba sana

Cafè d’especialitat Arabay amb el Q Grader i Coffee Roaster Borja Salas

El menú era una lectura intimista del Miró menys conegut, amb cites recollides de diferents entrevistes i que van inspirar aquests plats tan de la terra, tan vegetals i d’arrel, tan de la mar com de sota terra. Texts que deien coses com aquestes:

La luz de Mallorca está impregnada de purísima poesía; a mí me recuerda la luz de esas cosas orientales que se presentan como vistas a través de un velo, la luz de esas cosas minuciosas que se dibujan… No es nada casual, nada gratuito, que yo me haya venido a vivir y a trabajar aquí. Es la llamada de la tierra: Tarragona-Mallorca. O al revés, es igual: Mallorca-Tarragona. Montroig-Palma. La siento desde que tenía dos o tres años y me mandaban a pasar las Navidades con mis abuelos Josefa y Joan Ferrá. El Mediterráneo. Yo no podría vivir en un país desde el que no se viera el mar. Quiero decir el mar Mediterráneo. Mallorca es la poesía; es la luz”. “Yo me siento como un vegetal. Por eso vivo en Palma. Aquí tengo raíces. La familia de mi madre era de aquí . Tengo raíces en esta tierra”.

Conversaciones con Joan Miró (Serie Conversaciones) Georges Raillard Barcelona: Gedisa, S. A / 2ª Edición: Barcelona, marzo de 1993 Pág. 44

La Miró Mallorca és potser un dels punts de l’illa amb més art per metre quadrat. L’esperit de l’artista que residí en aquest espai, el seu legat, l’arquitectura ferma, les vistes que governen el blau de la mar, la porta d’entrada a la ciutat sobre les onades. I aquí, emmarcats entre les parets dissenyades per Moneo, es va servir el menú final que consistí en:

Amanida d’herbes i flors del meu hort

Pastanaga, fonoll i butifarró

Pa de Caimari, oli del tio Pep i olives pansides de ma mare

Regat per un blanc Experiència Parellada 2015 – Succés Vinícola (DO Conca de Barberà) seleccionat per Vinamica  Aquest vi és un brisat de Parellada (macerat amb pells) molt madur al ser de 2015 i amb un mínim de sulfurós. Combina amb la part més vegetal dels plats.

Sopes de gerret

Colflori ofegada

Regats amb un vi negre Furvus 2015 – Vinyes Domènech (DO Montsant). Ecològic, vi delicat fet amb vinyes de muntanya de Garnatxa Peluda amb un petit percentatge de Merlot ecològic criat 14 mesos dins bóta

Brownie de garrova amb sorbet de fraula i herba sana postres servides amb un vi dolç negre ecològic AA Dolç Mataró 2017 – Celler de les Aus (DO Alella), fet amb raïm Mataró, dolç i fresc. Lliga molt bé tant amb la garrova com amb la frescor de la fraula i l’herba sana

Cafè d’especialitat Arabay amb el Q Grader i Coffee Roaster Borja Salas

Els amics d’Arabay també van participar i ens van ensenyar com és i es fa una cafè de finca. Explicacions perfectes per assaborir un bon cafè després d’un menú contundent.

“Considero mi taller como un huerto. Allí hay alcachofas. Aquí, patatas. Es necesario podar las hojas para que los frutos se desarrollen. En un momento dado resulta preciso cortar. Trabajo como un hortelano o como un viñatero. Las cosas vienen lentamente. Mi vocabulario de formas, por ejemplo, no lo he descubierto de una vez. Se formó casi a pesar mío. Las cosas siguen su curso natural. Crecen, maduran. Es preciso injertar.. Hay que regar, como con la lechuga. Así maduran en mi espíritu. Por ello trabajo siempre en muchísimas cosas a la vez.

“El arte popular me conmueve siempre. En ese arte no hay trampa ni truco. Va directamente al objetivo. Sorprende y es enormemente rico en posibilidades”

“Las cosas más simples me dan ideas. Un plato en el que un campesino come su sopa; me gusta más esto que los platos ridículamente ricos de la gente rica.”

“Y aquí voy a sembrar algarrobos. En Montroig, mi padre tenía algarrobos. Cuando están llenos de hojas tienen una fuerza extraña, de choque. Cuando se les caen las hojas, también. Son como animales vivos que surgen de la tierra.”

“El espectáculo del cielo me conmueve. Me siento conmovido al ver, en un cielo inmenso, una luna creciente o el sol. Por otra parte, hay en mis cuadros formas muy pequeñas en grandes espacios vacíos. Los espacios vacíos, los horizontes vacíos, las llanuras vacías, todo cuanto está desnudo siempre me ha impresionado mucho».

Joan Miró

L’ambient convidava al cafè d’Arabay Coffee i els glops de Suau Orange i Ron Jungla de Bodegas Suau per donar-li el toc final a la vetllada.

Gràcies a Maria Solivellas i l’equip de Ca na Toneta per la vostra feina. Gràcies també a Francisco Copado i Roser Salmoral per fer possible un impossible i per fer-ho tot tan fàcil i proper. La Miró Mallorca és, des diumenge, una mica més nostra. I, com no, gràcies als colaboradors i patrocinadors de Chefs(in) per confiar en nosaltres i fer que l’alta cuina pugui estar a l’abast de tots els qui aposten per experiències com aquest Hidden Kitchen: BaleàriaJaiak Tendencias & DiseñoMakroVinamicaBodegas SuauArabay CoffeeTransfer ClassPurohotel PalmaAutovidalEstrella DammDeacordeTeixits VicensLafiore y CRDOP Queso Mahón-Menorca

Animau-vos i veniu a gaudir de dinars i sopars a llocs màgics

Us fa un Hidden Kitchen?

Close
Chefs(in) is a Deacorde brand © Copyright 2012-2023. All rights reserved.
Close
Lista de espera Te informaremos cuando volvamos a tener plazas/productos en stock. Por favor, déjanos tu correo aquí.