Search

Peccata Minuta Binissalem: patrimoni –culinari– històric

La paperina blanca que fa de sostre entre la plaça i el cel només podia anunciar que les Festes de Sant Jaume acabaven de començar. Binissalem fou l’escenari d’aquesta setzena edició del Peccata Minuta Limited Edition -per a 300 persones-, una ruta de plats gourmet que celebràvem per primera vegada a la plaça d’un poble consolidat des de 1983 com a Conjunt Històrico-Artístic. Una espectacular plaça de principis del S. XIX presidida pel portal d’estil gòtic de l’església i centrada pel cadafal al voltant del qual s’organitzaren els 8 xefs que conformaven el sopar complet d’aquest nou Peccata Minuta.

Arrencava la volta a la plaça amb una cervesa d’Estrella Damm, feta segons la recepta de 1876, resultat de la combinació de malta d’ordi, arròs i llúpol. El llosetí Tomeu Lassio oferí un primer entrant, generós en gust i grandària, un caviar d’albergínia amb mel i raïm de Binissalem per anar fent boca. Andrés Benítez de Can Bordoy preparà un ajoblanco d’ametlles mallorquines amb marisc i praliné salat. Tomeu Arbona del Fornet de la Soca –a punt d’obrir el conegut local del Forn del Teatre de Palma– rescatà una antiga recepta dels nobles de ciutat amb el seu pasteló de llagosta illenca amb pebres confitats. Juan M. Ocampo de Tess de Mar (Campos) s’estrenava amb un original tartar de calamar de potera amb vermell d’ou confitat al safrà i quenelle coenta d’harissa. El televisiu Miquel Calent de Cuit (Palma) i Can Calent (Campos) ens delectà amb una vedella en salmís i borrida de figueral. Des de Can Ribes (Sóller) arribà Pep Lluís Mayol –en Barretes– que entusiasmà amb el seu taco de costella de porc negre amb tàrtar de vieires, fulla de shiso i barbacoa japonesa. De la banda més dolça Xesc Reina (Can Company) produí una ensaïmada prenyada de sobrassada i formatge CRDOP Queso Mahón-Menorca per acabar amb el quallat de carabassa al forn amb suc de préssec, nous caramel·litzades i gelat de vainilla bourbon de Miquel Gelabert de Can March (Manacor).

Peccata-Minuta-Binissalem-Julio-2018-Tapa Gourmet

La nit oferia, juntament amb el sopar complet de 8 plats extraordinaris, una tast de formatges CRDOP Queso Mahón-Menorca semi-curats artesans, fets amb llet crua de vaca menorquina fora cap tractament de conservació, directe de l’explotació ramadera i fent servir el fogasser per donar-li la coneguda forma a les peces.

Els vins de la DO Binissalem seleccionats per Vinamica aportaren la nota fresca de la nit. Els comensals van poder triar dos dels quatre vins que s’havien preparat a consciència per a maridar el sopar. Vi de la DO que dona nom al poble i servits, com sempre, dins copa de vidre.

Peccata-Minuta-Binissalem-Julio-2018-Vinamica

L’aigua la presentà 3 GLOPS, un projecte d’emprenedoria social que ajuda a la inserció laboral de persones amb malaltia mental, un col·lectiu que encara pateix molts estigmes. Així que 3 glops per a tots ells: un de tolerància, un de coneixement i un gran glop d’oportunitat.

Peccata-Minuta-Binissalem-Julio-2018-3 glops

Acabar amb un cafè, faci la temperatura que faci, és del tot necessari i Arabay Coffee ens brindà un bon arabica des de la seva coffee truck, un camió on Borja Salas –barista Q Grader de Cafès Bay– explicava als assistents com fer un bon cafè a casa mentre anava servint cafès als peus del vasos de l’església.

Peccata-Minuta-Binissalem-Julio-2018-Arabay Coffee

Els xefs van estrenar jaquetes noves –negres per a aquesta nova temporada– i davantals de Teixits Vicens, arrencada de la presentació de la nova col·lecció VICENS & CHEFS(IN), un recull de peces del famós teixit de llengües amb dissenys espectaculars i nous per a la taula, la cuina i el servei a taula: camins, pedaços amb agafador, porta-coberts, paneres, individuals, porta-ganivets, davantals…etc.

Peccata-Minuta-Binissalem-Julio-2018-Vicens by Chefsin

El dia de calor extrema perdonà els comensals i ens regalà una nit més suau. Una nit que s’embevia de la música que el DJ de la nit punxà fins arribada la mitjanit. Música i paperina a una plaça és sempre sinònim de passar-ho bé. Rialles de gent. Tragí de copes. Uns que ballen distrets. Poder compartir mossegades asseguts al pedrís mentre s’enumeren els plats que més han agradat i ningú es posa d’acord. Fins-i-tot la il·lusió de posar messions de si Binissalem serà de bell nou el lloc triat per al proper Peccata Minuta d’estiu.

Peccata-Minuta-Binissalem-Julio-2018-Estrella Damm

Un gràcies gros i especial per a l’Ajuntament de Binissalem, que a través de les Regidories de Patrimoni i la de Fires i Festes, sumades al saber fer de la seva brigada municipal, ens facilità la posada en marxa d’aquest gran projecte. Gràcies als col·laboradors i patrocinadors que fan que esdeveniments com Peccata Minuta es puguin desenvolupar: Purohotel Palma, on descansen els xefs que vénen de fora de Mallorca quan fan estada a l’illa. Vinamica, que tasta, pensa, marida, explica i serveix els vins que oferim. Balearia, que uneix illes i persones i ens fa arribar còmodament i a temps a la nostra destinació. Jaiak Tendencias & Diseño, dedicats al lloguer de mobiliari i material per a esdeveniments de luxe, que ens parà la taula. Bodegas Suau, que aporta els seus esperits en forma de brandy, rom i ginebra. Estrella Damm y Arabay Coffee que aportaven fred i calor. Cervesa i cafè. Inici i final d’aquesta idea original de Deacorde Marketing, l’agència de comunicació propietària de la marca Chefs(in).

Galeria de fotos a Facebook.

Vídeo: Pep Toni Font

Fotos: Eventone per a Chefs(in)

Close
Chefs(in) is a Deacorde brand © Copyright 2012-2023. All rights reserved.
Close
Lista de espera Te informaremos cuando volvamos a tener plazas/productos en stock. Por favor, déjanos tu correo aquí.

No fields found, please go to settings & save/reset fields